Kilerem

Kilerem til bil

Hvad er en bils kilerem?

En kilerem kaldes i nyere biler for tandrem. Det er i store træk det samme og navnet kommer af de kiler eller på de nyere bilmodeller, tænder, der sidder på den hårde gummi rem, der tager fat i komponenterne for at få ventilatoren i bilen til at køre.

Kileremmen i bilen drives af knastakslen i bilen, som også er den der driver bilens generator.

En kilerem i en bil er den rem der får bilens ventilator inde i motoren til at køre rundt.

Det vil sige at når bilens kilerem går i stykker, vil den ikke kunne drive bilens ventilator. Bilens køler risikerer dermed at overophede, hvis kileremmen ikke virker efter hensigten.

Grunden til at vi siger ”når din kilerem går i stykker” er fordi en kilerem ikke holder for evigt og dermed er nødt til at blive skiftet en gang imellem.

Husk at skifte din kilrem i bilen

Hvor ofte en kilerem skal skiftes afhænger af hvilken type bil du køre og hvor ofte du køre i den. En kilerem skal som regel skiftes efter 80.000 til 110.000 km.

Man kan opleve at kileremmen i bilen siger underlige lyde, som enten er en pive lyd eller hyletone. Det kan forekomme af forskellige grunde, men de hyppigste grunde til at en kilerem hyler er at den ikke sidder stramt nok, eller den sidder for løst.

Dette kan tjekkes ved at åbne bilens kølerhjelm og trykke på remmen. Hvis den flytter sig MERE end 1 cm. Når du trykker på den, så sidder den for løst.

Hvis den derimod næsten ikke kan rykke sig, så sidder den for stramt. Den skal kunne rykke sig en smule, men ikke mere end 1 cm.

Dog kan disse hyle eller pive toner også stamme fra komponenterne omkring kileremmen og ikke nødvendigvis have noget med selve kileremmen at gøre.

Du bør derfor tjekke om generatoren, ventilatoren, selve remhjulet eller lejerne omkring kileremmen.

Der sidder mange vitale komponenter omkring kileremmen og bilens generator. Så hvis du oplever larm fra din bil i området omkring kileremmen, er det ikke nødvendigvis selve kileremmen den er gal med, men derimod nogle af de nærliggende komponenter.

Der findes en smørelse til kileremmen, der hedder kileremsspray, som kan bruges til at pleje det gummi bilens kilerem er lavet af. Men som oftest kan det bedre betale sig at få en ny kilerem til bilen.

I tilfælde hvor du er i tvivl om hvorfor din bil larmer eller hyler eller er i tvivl om hvor larmen kommer fra. Så er det en god ide at køre din bil på autoværksted og få en automekaniker til at kigge på den.

Grunde til at bilens kilerem springer eller bliver slidt

  1. Overbelastning af bilen
  2. Mangel på vedligeholdelse
  3. Kørsel på dårlige veje eller ujævnt terræn
  4. Uregelmæssige skifte mellem kørsel i byen og på motorvej
  5. Brug af bilen til tunge laster eller towing
  6. Fejl i bilens affjedringssystem
  7. Uregelmæssig rotation af dæk
  8. Brug af forkert type kilerem
  9. Brug af bilen under ekstreme vejrforhold
  10. Ældning af bilens komponenter.
Kilerem

Forskellige slags kileremme

En kilerem sidder både i biler, lastbiler, traktorer, scooter og de fleste andre motoriserede køretøjer.
Dog i forskellige størrelser og længder, så du kan derfor ikke bruge en kilerem fra en lastbil, til en personbil og omvendt. Faktisk er det heller ikke altid at alle biler kan bruge de samme kileremme og du er derfor nødt til at være sikker på at du køber den rigtige kilerem til lige netop din bil.

Guide: Hvordan skifter man kilerem på sin bil

Det er altid en god ide at rådfører sig med en mekaniker på et autoværksted når du skal have lavet reparationer på din bil. Derfor er det også en god ide at køre din bil på værksted når du skal have skiftet din kilerem eller tandrem i din bil.

Men hvis du er bilkyndig og alligevel har mod på selv at skifte din kilerem på bilen. Så har vi lavet en guide, som du kan gennemgå nedenfor.

  1. Som før nævnt er det vigtigt at du får købt den rigtige kilerem, som passer til din bil. Du kan i servicebogen der følger med bilen, se specifikationerne til den kilerem du skal bruge. Alternativt kan du oplyse din nummerplade hos din reservedelsforhandler, så du får købt den rigtige.
  2.  Når du skal i gang med at skifte kileremmen skal du starte med at slå betteriet fra, så du ikke får stød. Du kan dog nøjes med blot at koble det negative kabel fra.
  3. Derefter skal du have løsnet sikringsbolten. Det er ikke nødvendigt at pille den helt af.
  4. Derefter finder du justeringsskruen og løsner den, så du kan pille din kilerem af.
  5. Sæt din nye kilerem på og hiv din generator langt nok tilbage til at din nye kilerem kan spændes, så den sidder som den skal.
  6. Skru sikringsbolten på plads igen.
  7.  Start bilen og tjek om den kan køre uden pive eller hyle lyde. Hvis ikke du kan høre noget og bilen køre som den skal, har du gjort det rigtigt.

Vi anbefaler dog stadig at du rådfører dig med en fagmand, når du skal have skiftet din kilerem i bil.

Køb ny kilerem til bil

Når du skal købe en ny kilerem til bil findes der flere forskellige steder du kan købe den. Først er den vigtigt du finder ud af hvilken slags kilerem til bil du skal bruge og derefter kan du tage til dit lokale værksted eller finde en kilerem der passer til din bil, på internettet.

Butikker som Thansen har som oftest kileremme til de fleste biler og har nok også en kilerem, som du kan bruge til din bil, hvis du giver dig i kast med at skifte den selv.

Hvis du køre din bil på bilværksted, sørger de for at finde den rigtige kilerem til din bil og skifter den for dig. Den vil blive inkluderet i prisen, og vil sikkert stå under reservedele til bil, når du får regningen efter reparationen er færdig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan anvende disse HTMLtags og egenskaber: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>